Čím jiným začít v rubrice hardware než právě počítačem, na kterém jsou videa tohoto blogu pořizována a zpracovávána do finální podoby. Není to žádný hráčský stroj, ve skutečnosti se jedná o kancelářský hardware, který jsem odkoupil. Ale nenechte se zmást označením kancelářský, protože až na grafický výkon se jedná o výkonný stroj, na kterém jsme běžně měli spuštěno několik virtuálních počítačů najednou a po výměně grafické karty za současnou Sapphire Radeon NITRO+ RX 470 8GB se už jedná o slušný stroj pro hráče, kterému nedělá problém rozběhat současné tituly ani na virtuálních brýlích Oculus Rift HD.

Dell Precision Tower 5810

Podrobný popis a specifikaci si můžete pročíst přímo na stránkách společnosti Dell zde. Já uvedenu jen pár základních parametrů, které jsou dostačující pro představu o potenciálu tohoto počítače:

  • Procesor Intel Xeon CPU E5-1620 v3 @3.50GHz
  • Paměť 16GB DDR4 RAM 2132MHz
  • 2x HDD 1GB
  • 1x SSD 256GB

Ve své podstatě se jedná o velice tichý počítač, o kterém ani nevíte, že je zapnutý. Po výměně grafické karty už to není tak úplně pravda, ale ani tak se nejedná o žádný hlučný stroj. Case je velice robustní a celá sestava je dost těžká, takže uši, za které se dá počítač snadno chytnout jsou velice vítané. Díky jeho robustnosti je možné case postavit na výšku nebo položit na bok a mít na něm položený monitor. Celkově si dal Dell záležet, aby byl case robustní a zároveň i dobře utlumen, což se podařilo. Má to však i své ale.

Case je užší a protože izolace ubírá další cenné místo, tak jsem zjistil, že se má grafická karta do něj nevleze. Musel jsem z bočnice odstranit vnitřní lištu (dodnes nevím, k čemu tam byla) a i poté byla karta příliš blízko bočnice a za teplých letních dnů se mě karta podtakovávala a bylo to znát i na hře. Od té doby je bočnice pryč a vše běží jak bych chtěl.

Drobnou výtku bych měl k pozicím pro disky a periferie, kdy jsem musel druhý SDD disk, který používám na hry, volně položit do skříně, protože už nezbyla žádná volná pozice.

Sapphire Radeon NITRO+ RX 470 8GB

Skvělá herní karta, kterou asi díky těžařům kryptoměn budu mít ještě hodně dlouho a skoro si troufám říct, že bych ji po skoro dvou letech hraní prodal dráž než za kolik jsem ji pořídil. Ale na čem bych pak hrál hry? Nové grafické karty jsou pekelně drahé a ještě k tomu nedostatkové zboží. Kompletní specifikaci karty si můžete opět v angličtině přečíst zde. Já opět uvedu jen pár základních parametrů karty:

  • 2048 stream procesorů
  • 1121MHz, boost 1260MHz
  • 8GB GDDR5, 8000MHz

AMD se série karet RX čtvrté řady povedla a i po dvou letech si díky ní můžu zahrát většinu současných titulů. Karta je již od výrobce přetaktována v boostu až na 1260MHz, ale pomocí utility Sapphire TRIXX mám kartu při hraní her taktovanou až na 1340MHz bez změny napětí. Skutečný strop karty je určitě výš, ale nejsem kdovíjaký overclocker a zůstávám raději při zemi.

Monitor Dell U2412M

Jedná se o 24 palcový IPS monitor s poměrem stran 16:10 a rozlišením 1920 x 1200 s LED podsvícením a odezvou 8ms (šedá-šedá), více parametrů lze najít na stránkách výrobce zde. Už podle parametrů se jedná o velice zajímavý monitor a z vlastní zkušenosti můžu říct, že obraz je opravdu skvělý. Barvy vypadají věrohodně a živě. Další věc, kterou na monitorech (mám je dva) vítám, je USB 2.0 rozbočovač, díky kterého lze připojit k počítači přes jeden monitor až čtyři USB 2.0 zařízení, což určitě ocení majitelé Oculus Rift HD, který vyžaduje minimálně 3 USB porty.

 

Autor Mars
Uveřejněno
Rubriky Hardware
Zobrazení 1413

Readers comments

Komentáře

Bez Komentářů

Zanechat Reakci

iRacing

Nejnovější příspěvky

Twitter

Could not authenticate you.