Přiznám se, že nad pořízením virtuálních brýlí jsem dlouho váhal a bylo to i zčásti tím, že jsem byl k celé současné virtuální realitě docela skeptický. Nakonec díky letní akci v roce 2017 jsem se po spoustě přečtených recenzí a obrovské slevě rozhodl pořídit Oculus Rift + Touch. Asi budu předbíhat, ale svého rozhodnutí (a svých peněz) jsem za celou dobu ani jednou nelitoval.

Oculus má dvě čočky o rozlišení 1080×1200 a celkové rozlišení 2160×1200 a frekvencí 90Hz, takže před koupí určitě doporučuji stáhnout na stránkách výrobce software, který ověří kompatibilitu a výkon počítače s požadavky Oculu.

Ačkoli je rozlišení vysoké, ve skutečnosti jsou čočky velice blízko očí a jednotlivé pixely jsou pozorovatelné, ale upřímně to budete registrovat jenom prvních pár vteřin a pak už Vás virtuální realita vtáhne natolik, že si už pixelů ani nevšimnete. Alespoň u mě to tak funguje. Na druhou stranu ten WOW efekt při prvním spuštění Oculu a úvodního intra je ohromný a nezapomenuelný. 3D se dostává na novou úroveň, kde již opravdu vnímáte virtuální svět jako trojrozměrný ale najednou stačí otočit hlavou nebo pohnout tělem a senzory s Oculu zařídí, že se hýbete i ve virtuální světě. Celou dobu jsem měl na tváří americký úsměv a byl nadšený jako malé dítě.

Součástí brýlí Oculus jsou i prostorová sluchátka. Dřív jsem prostorovému zvuku ve sluchátkách moc nevěřil, ale tyto mě velice překvapily a opravdu jde poznat, ze které strany zvuk přichází.

Oculus Touch

V balení jsou, kromě brýlí a dvou senzorů pohybu, také dva ovladače Oculus Touch, které nahrazují původní ovladač pro Xbox. Pro každou ruku jeden. s těmito ovladači je virtuální realita zase o kousek dál. Představte si, že ve hře vidíte své vlastní ruce, které můžete sevřít, rozevřít a ukazovat přesně tam kam chcete. To vše je možné právě díky Oculus Touch.

Shrnutí

Takže koupit nebo nekoupit? Za mě určitě koupit a z vlastní zkušenosti vím, že i lidé, kteří k elektronice nemají příliš blízko, jsou po nasazení brýlí Oculus nadšení. Podle mě se jedná i o kvalitně zpracovaný hardware, který se moc nekazí. Ten můj funguje i po roce jako nový.

Ale pozor, na některé akční hry. Sám jsem si skoro vykroutil páteř při hraní Robo Recall, když jsem se snažil otočit na robota střílejícího mě do zad.

 

Autor Mars
Uveřejněno
Rubriky Hardware
Zobrazení 873

Readers comments

Komentáře

Bez Komentářů

Zanechat Reakci

iRacing

Nejnovější příspěvky

Twitter

Could not authenticate you.